Szybki i zdrowy chlebek bananowy

Szybki i zdrowy chlebek bananowy
Znany i lubiany "bananowiec" to wypiek, który praktycznie zawsze się udaje. Wystarczy kilka składników i trochę wolnego czasu, by móc cieszyć się zdrową przekąską. Chleb z bananów, bo o niego chodzi, sprawdzi się zarówno jako podstawa słodkiego śniadania, jak i jako dodatek do ulubionej kawy lub herbaty. W tym artykule poznasz wszystkie jego zalety oraz dowiesz się, jak go samodzielnie przygotować.

Dlaczego warto spróbować?

Bez wątpienia zalet tego wypieku jest bardzo wiele, dlatego w artykule przedstawiono tylko niektóre z nich. Po pierwsze, przepis na chlebek bananowy jest niezwykle prosty i szybki do wykonania. To idealna opcja dla osób, które na co dzień nie mają czasu, by godzinami przesiadywać w kuchni. Z jego przygotowaniem na pewno poradzi sobie osoba początkująca, a do wspólnego gotowania można także zaangażować dzieci. Po drugie, wypiek skrada podniebienia zarówno maluchów, nastolatków, jak i dorosłych, dlatego chlebek bananowy fit jest bardzo uniwersalną propozycją i sprawdza się w wielu sytuacjach, jak urodziny czy wizyta gości. Dodatkowo przepis można modyfikować na różne sposoby, dzięki czemu za każdym razem smakuje nieco inaczej, co dla niektórych jest jego kolejną zaletą.

Bananowiec - jak zrobić?

Przygotowanie masy na chleb bananowy zajmuje około 20 minut. Większość składników (banany, mleko, olej, sok z cytryny, cukier, ekstrakt waniliowy, cynamon, sól) należy wrzucić do miski i zmiksować blenderem lub rozgnieść widelcem na jednolitą masę. Następnie należy dodać mąkę, proszek do pieczenia i bakalie oraz dokładnie wymieszać. Powstałą masę wystarczy przełożyć do foremki i piec do 50 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli chcesz sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, wystarczy wbić w nie drewniany patyczek. Jeżeli jest suchy, można wyjąć je z piekarnika i poczekać aż ostygnie. Potem możesz już zjeść swój chlebek bananowy. Przepis z pełną listą składników i proporcjami znajdziesz w internecie.

Przepis na wegański chlebek bananowy

Osoby, które wykluczyły lub ograniczają w swojej diecie produkty odzwierzęce, również mogą przygotować wypiek spełniający ich oczekiwania i potrzeby. Wystarczy wybrać ulubione mleko roślinne zamiast zwierzęcego i dodać pozostałe produkty według instrukcji oraz preferencji. Wegański chlebek bananowy ma takie same wartości i zbliżony smak, co tradycyjny. Można do niego dodać ulubione bakalie i przyprawy, które dodatkowo urozmaicą doznania kulinarne. Z powodzeniem można znaleźć także opcję na przykład bez glutenu.

Zdrowie na wyciągnięcie ręki

Często nie potrzeba wielkiego wysiłku i wielu składników, by zjeść smaczny i pożywny posiłek. Pyszny chlebek bananowy jest tego doskonałym przykładem. Możliwości jego modyfikacji jest naprawdę wiele, dlatego każdy powinien znaleźć swoje ulubione połączenie. Metoda prób i błędów pozwala szybko odkryć najlepsze zestawienie składników, z którego nie będzie się chciało rezygnować.